Contents ...
udn網路城邦
漫談香港住宿
2011/07/25 15:05
瀏覽1,622
迴響2
推薦38
引用0

  好耐冇發文,但係,不想再話自己有幾忙啦!聽到都煩啦!

  呢排忙住規畫行程,要去香港。

  諗緊住係邊度時,諗咗一啲嘢,所以,寫低些諗法。

  講到住,住邊度好呢?其實,我係有小小建議嘅,香港呢,係一個追求時尚嘅地方,所以住宿梗係要講究啦!如果係咁諗,《半島》或者係最好嘅選擇。

  如果覺得,求其就得啦!不過係一個訓覺嘅地方,咁就時旦搵個地方,只要不係好差嘅,就得啦!

  照我睇來,香港寸土寸金,就如旺角嘅《朗豪酒店》來講,五粒星酒店,佢勝在機能全面,又臨近商場,食嘅同玩嘅都有,《朗豪坊》結合商場、酒店同寫字樓,平時人潮就多,又熱鬧,聽講劇集《辦公室女王》嘅拍攝地點就係呢度,但又點呢?睇下酒店入邊呢間房,大小不超過六坪,嚴格講來,唔覺有頂級嘅,如果係要享受啲嘅,可以在酒店入邊食晚餐,一餐大概係七、八百港元,有人覺得唔貴,值得嘅,呢啲都係睇自己嘅感受,無謂值唔值嘅。睇吓實際嘅狀況。

  有無覺得窄逼咗少少,計我話,咁啲五星級,俾我揀,我都寧願住以下嗰啲,或者不屬於五星級嘅,一晚大概台幣萬幾元,都值得嘅。

  就因為咁,網上既朋友,最佳推介就係以下呢間──《華都行》,據講,係幾受歡迎,尤其係台灣去既朋友,聽講係因為老闆係台灣人,好照顧同鄉。

  認真睇來,好似真嘅細咗少少喎,不過,大多背包客覺得無所謂,都係一個訓覺嘅地方而已,無乜所謂,或者呢啲嘢,講感受嘅,都係因人而異。

  不過,有人仲係介意,呢啲地方,仲可以睇到咁簡陋嘅樓梯,好似有啲恐怖,筆者都係嗰句,各有各諗,就各取所需啦!

  老實講,唔理住邊度,每個地方,懂得欣賞,就會覺得,其實都好,譬如話,可以見到好似咁嘅,係不係好心動啊!試吓都幾好喎!

有誰推薦more
全站分類:休閒生活 旅人手札
自訂分類:流浪足跡
上一則: 文藝營--心情
下一則: 漫談花博行
迴響(2) :
2樓. 林富松(DOUG)
2012/06/03 19:32
廣東話寫文章!
沒看過人用廣東話寫文章的, 有趣!

廣東語法和中文語法不太一樣!

但另有其特色在,尤其是入聲古音。得意

三狂2012/06/05 19:30回覆
1樓. 福 到
2011/08/03 21:10
香港 香港
十年沒去了  應該再去看看
再去看看吧!變了很多喔! 三狂2011/08/08 15:06回覆
發表迴響

會員登入